Търсене

Как да се включа?

Изпратете ни видео с диалектен говор

Можете да допринесете за запазването на разнообразието на българските диалекти по няколко начина. Единият е да изпратите видео, в което някой говори на български диалект. Вижте подробни инструкции:

1. Запишете видео с Вашия диалект

Целта е от краткото видео ( около 5-10 минути ) е да се чуят типични думи и изрази за Вашия диалект. Може да запишете себе си, приятел или дори баба си. Важно е човекът, който говори, да е съгласен да бъде записван.

2. Изпратете ни видеото

Изпратете ни видеото на video@dialekti.bg  и ние ще го качим в нашия канал и ще го публикуваме на страницата. Включете информация за населеното място, община и област, за да позиционираме видеото на картата. Може да включите и възраст на говорещия, за да проследим как се изменя диалектния говор през поколенията.

3. Това е!

Всяко качено видео допринася за запазването на разнообразието на българските диалекти.
Ако все пак в последствие решите, че не искате видеото вече да присъства при нас, просто ни пишете и ние ще го премахнем.

Имате въпроси?

Ако имате въпроси относно изпращане на видеата, не се колебайте да се свържете с нас на info@dialekti.bg или video@dialekti.bg.

Изпратете ни диалектни думи от вашия край

1. Споделете вашите любими диалектни думи и изрази 

Изпратете значение на думите или изразите и регион в България, където се използват. Може да споменете и конкретно населено място. Можете да изпратите и пример за изречение, в което се използва думата, както и лична история, свързана с нея.

2. Изпратете ни ги

Изпратете ни думите или изразите и допълнителната информация за тях на  dumi@dialekti.bg  и ние ще ги публикуваме на нашата страница.